Webcontent-Anzeige Webcontent-Anzeige

Orzech włoski

Orzech włoski (Juglans regia L.) – gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. W stanie dzikim występuje na Bałkanach, w południowo-wschodniej Europie, południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej Azji, w Himalajach, w północnej Mjanmie i południowo-zachodnich Chinach. W Polsce pospolicie uprawiany i często dziczejący. Owoce – orzechy, są jadalne i chętnie zjadane przez szereg zwierząt i ludzi. Liście, łupiny, kora i owoc są wykorzystywane jako surowce w ziołolecznictwie oraz w kosmetyce. Drewno orzecha włoskiego cenione jest jako materiał do produkcji mebli oraz drewnianych elementów broni. Owoce zawierają znaczne ilości witamin, w tym szczególnie dużo witaminy E i z grupy B: B3, B5 i B6 oraz soli mineralnychpotasu, fosforu i magnezu. Więcej o gatunku dowiesz się z Internetu, np. na stronach Wikipedii