Webcontent-Anzeige Webcontent-Anzeige

Pigwa pospolita

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga Mill.) – duży krzew lub niewielkie drzewko z rodziny różowatych (Rosaceae), osiągające w naszych warunkach rzadko do 3 m. Jest jedynym przedstawicielem rodzaju pigwa. Pochodzi z obszarów Azji: Zakaukazia, Iranu, Turkiestanu, południowo-wschodniej Arabii, Azji Mniejszej, rozprzestrzeniła się również w innych regionach. W Polsce jest uprawiana ze względu na swoje ładne owoce, ozdobna jest także podczas kwitnienia. Sadzona jest w ogródkach przydomowych i w parkach. Czasami bywa mylona z pigwowcem. Owoce nie nadają się do bezpośredniego spożycia, gdyż są twarde i bardzo kwaśne (nazywane bywają nawet polską cytryną). Są jednak bardzo aromatyczne i używane do wytwarzania syropów, nalewek, win, galaretek, konfitur; także na kompot. Doskonale nadają się na domieszkę do przetworów z owoców o mdłym lub słabo wyraźnym smaku, dobrze smakują w połączeniu z jabłkami. Dzięki dużej zawartości pektyn służą również do żelowania przetworów z owoców o niskiej zawartości pektyn. Nasienie pigwy jest wykorzystywane jako surowiec w ziołolecznictwie, stosuje się go tylko w postaci nierozdrobnionej jako środek przeczyszczający, a także zewnętrznie jako przeciwzapalny. Więcej o gatunku dowiesz się z Internetu, np. na stronach Wikipedii